Koning Olav V en Kroonprinses Märtha

Discussie in 'Historie' gestart door Koningin Maxima, 16 jan 2016.

 1. Koningin Maxima

  Koningin Maxima Queen of the Netherlands ;-)

  Lid geworden:
  25 feb 2014
  Berichten:
  4.711
  Leuk Bevonden:
  776
  Trofeepunten:
  176
  Morgen is Koning Harald 25 jaar Koning, en dus is het tegelijkertijd ook 25 jaar geleden dat zijn vader, Koning Olav V, overleed. Koning Olav stierf op 17 januari 1991, en werd op 30 januari 1991 bijgezet in de Domkirke van Oslo. Bij zijn begrafenis waren verschillende buitenlandse royals aanwezig, onder wie de Prins van Wales (Charles), Groothertog Jean, Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia, Koning Juan Carlos en Koningin Sofia.


  De volledige TV-uitzending van de bijzetting van Koning Olav V is hier terug te kijken.


  Wikipedia over Olav V. https://nl.wikipedia.org/wiki/Olaf_V_van_Noorwegen


  Wat ik zo vreemd vind: heette hij eigenlijk helemaal geen Olav? Maar werd hij pas toen hij Koning werd, Olav genoemd?  :ha:  


  Zijn naam staat hier namelijk als: Alexander Frederik Eduard Christiaan. 


  En.... hoezo werd hij geboren in Engeland, en niet in Noorwegen? Ik ben geen geschiedenismens, dat is wel duidelijk. Maar nu ik er mee bezig was vind ik het toch wel interessant om te weten ;). Iemand enig idee?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 18 jan 2016
  1 persoon vindt dit leuk.
 2. Sanne

  Sanne Troonopvolger

  Lid geworden:
  25 feb 2014
  Berichten:
  1.974
  Leuk Bevonden:
  319
  Trofeepunten:
  138
  Locatie:
  Overijssel
  Dat klopt deels!!
  Toen koning Olav geboren werd was zijn vader, de latere koning Haakon VII, nog geen koning van Noorwegen!! Daarom werd Olav geboren als Zijne Hoogheid prins Alexander Frederik Edward Christian van Denemarken! 
  Olav's vader was prins Carl van Denemarken, zijn moeder was prinses Maud van Wales, de jongste dochter van Koning Edward VII van Groot-Brittannië. De vader van Carl, zijn oudere broer en zijn neefje (Frederik, vader van de huidige koningin Margrethe) werden koning van Denemarken. Olav's grootvader was óók koning van Noorwegen (tijdens de Noorse unie met Denemarken). 
  Nadat Carl in 1905 werd gekozen als koning van Noorwegen nadat de unie tussen Zweden en Noorwegen gesplitst werd en het land ervoor koos een nieuwe koning uit te kiezen, kwamen zij uit bij Carl. Er werden onder verschillende Europese prinsen gezochten naar kandidaten voor de Noorse troon. Carl was al snel favoriet, omdat hij afstamde van verschillende Noorse koningen en hij had een zoon, waardoor de troonsopvolger direct geregeld was. Dat zijn vrouw, Maud, lid van de Britse koninklijke familie was werd eveneens gezien als een voordeel voor het nieuwe Noorwegen.  Bij zijn troonsbestijging nam Carl de naam Haakon VII aan. Op de dag dat hij koning van Noorwegen werd, gaf hij zijn zoon Alexander de Noorse naam Olav. Olav was toen twee jaar oud. Hij kreeg de naam Olav dus niet pas toen hij koning werd maar jáááren eerder! 
  Koning Olav werd geboren in Appleton House. Dat was het huwelijksgeschenk van de toenmalige prince of Wales, later koning Edward VII en vader van de bruid. Het was het Britse vakantiehuis voor het paar, een plek om te verblijven tijdens hu vele bezoeken aan Groot-Brittannië. Maud beschouwde Groot-Brittannië, ook toen ze koningin van Noorwegen was, namelijk toch écht als haar ware thuis, ondanks dat ze bepaalde unieke Noorse aspecten heel erg waardeerde (bijv. de mogelijkheden tot skiën/wintersport) en stond er volledig achter om haar zoon op te voeden tot een echte Noor. 
   
  2 mensen vinden dit leuk.
 3. Koningin Maxima

  Koningin Maxima Queen of the Netherlands ;-)

  Lid geworden:
  25 feb 2014
  Berichten:
  4.711
  Leuk Bevonden:
  776
  Trofeepunten:
  176
  Aha! Dank je wel voor je heldere uitleg!
   
  1 persoon vindt dit leuk.
 4. jo_oranje

  jo_oranje Troonopvolger

  Lid geworden:
  24 feb 2014
  Berichten:
  691
  Leuk Bevonden:
  309
  Trofeepunten:
  130
  Koning Olav is net als zijn vader Koning Haakon VII (en allebei hun vrouwen) niet bijgezet in de Domkirke. Hier was slechts hun publieke uitvaartdienst. De leden van de Noorse koninklijke familie worden bijgezet in de koninklijke crypte van Akershus Festning; een oud kasteel en vesting aan de haven van Oslo. Deze crypte is te bezoeken. Haakon VII en Maud liggen in een grote wit-marmeren tombe; Olav en Märtha liggen daarnaast in een koperen tombe. Aan de andere kant van de wit-marmeren tombe is plek ingeruimd voor de toekomstige tombe van Koning Harald V en Koningin Sonja.
   
 5. jo_oranje

  jo_oranje Troonopvolger

  Lid geworden:
  24 feb 2014
  Berichten:
  691
  Leuk Bevonden:
  309
  Trofeepunten:
  130
  Overigens is de topicnaam dus ook niet goed :)  . Maud was de moeder van Olav, niet zijn vrouw. Olav was getrouwd met Kroonprinses Märtha, welke overleed voordat Olav Koning werd.
   
 6. Someone

  Someone Administrator Medewerker

  Lid geworden:
  5 mrt 2014
  Berichten:
  12.637
  Leuk Bevonden:
  687
  Trofeepunten:
  212
  Geslacht:
  Vrouw
  Topictitel is aangepast; dank voor de oplettendheid jo_oranje!
   

Deel Deze Pagina